Na de inschrijving bij KvK ging ik enthousiast op zoek naar klanten. Begin december had ik mijn eerste afspraak. Niet echt zakelijk spraken we ‘s avonds af. Mijn kinderen waren opgehaald door hun vader en ik had nu mijn handen vrij. We spraken af in een restaurant. De zenuwen gierden door mijn keel, wat moet ik aantrekken? Hoe moet ik me gedragen? Kom ik wel zakelijk over? Zit er geen babymelk op mijn kleding? Ik verruil de inhoud van mijn handtas van babyspeelgoed en spongebobkoekjes voor visitekaartjes, een notitieblok en een pen.

Op weg naar mijn afspraak stierf ik duizend doden. “Wat dacht ik in Godsnaam toen ik me inschreef bij de KvK. Waarom wilde ik dit ook alweer? Ik ben geen zakenvrouw. Ik ben gewoon iemand die de wereld wat mooier wil kleuren. En nu ben ik op weg naar een zakelijke afspraak. Ik ga natuurlijk hakkelen en stotteren. Ik kom vast niet uit m’n woorden.” De paniek sloeg me met honderdduizend gedachtes om de oren en op elk gebouw leek in neon letters te flikkeren: “WAAROM?”

Ik moest ingrijpen. Ik pakte mijn speciale moed-inzingende CD en skipte snel door naar nummer 6. “At first, I was afraid, I was petrified…” Ik blerde zo hard als ik kon mee met de tekst. Zo! Dat was er uit. De laatste tien minuten van de autorit praatte ik mezelf moed in. Ik kan het, ik kan het, ik kan het echt wel. Semi-zelfverzekerd stapte ik het restaurant binnen. Natuurlijk kon ik het. Waarom zou ik het niet kunnen? Ik deed dit werk al zo lang. Ik gaf de man een flinke handdruk, we gingen zitten en bespraken de website. Op alle vragen zei ik lachend, “ah natuurlijk kan ik dat!”

De klant was tevreden, de opdracht was binnen en ik stapte kalm in mijn auto om daarna een keiharde ‘YES!, I did it!’ er uit te gooien. Ik had mijn eerste website verkocht voor wel 50 euro. Achteraf gezien, ging het niet eens om die schamele 50 euro maar de les die ik geleerd heb, de drempel waar ik overheen gestruikeld ben en de enorme winst die ik die avond behaald heb, genaamd: zelfvertrouwen.

Wil je ook kans maken op de design-cheque van DTPH? Lees dan elke dag mee en beantwoord de prijsvraag op 19 november.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies". Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. De privacy verklaring kunt u hier lezen.

Sluiten