De titel van dit artikel is op z’n zachtst gezegd wat apart voor een grafisch vormgever. Toch moest me wat van het hart want doordat ik veel in facebookgroepen rond neuzel, valt het me steeds vaker op dat de creatieve sector, of dat nu auteurs, illustratoren of andere creatievelingen zijn, vaak kwetsbaar zijn voor oplichters. Op Facebook ben ik vaak de stille lurker. Ik heb me bij veel groepen aangemeld maar als een echte introvert, lever ik weinig bijdrage, behalve als ik wat nuttigs kan zeggen. Ik ben zo’n type dat vindt, als je niets zinnigs hebt bij te dragen, zeg dan gewoon niets.

Vanwege mijn werk als prentenboek illustrator, heb ik me aangemeld bij veel facebook groepen voor indie-auteurs en selfpubbers. Dagelijks worden daar tientallen illustrators gevraagd voor het illustreren van een prentenboek. Big business zou je denken. Maar nee helaas. Op elke vraag naar een illustrator worden er op z’n minst 80 reacties uit derde wereld landen geplaatst met prijzen die niet eens in de buurt komen van Westerse prijzen. Ook de optie Fiverr.com wordt vaak genoemd. Daar maak ik niet eens woorden aan vuil. Ik zucht alleen maar zeer dramatisch, terwijl mijn ogen zo ver mogelijk achterin mijn oogkassen rollen.

Toen ik van de week weer eens door de groepen scrolde, viel mijn oog op een bericht van een dame, die helemaal uit haar wokpannetje ging over een ‘scammer’. Ze noemde hem bij naam en screenshots waren toegevoegd. Ze was een illustrator en had een berichtje gekregen via messenger van een potentiële klant voor wat illustratiewerk. In de screenshots lazen we dat de opdracht werd besproken om daarna al heel snel over de betaling te beginnen… van zijn kant overigens. Gelukkig voelde het voor haar niet goed aan en stapte ze er op tijd uit, zonder ook maar één illustratie geleverd te hebben.

In deze groepen worden veel auteurs opgelicht door zogenaamde illustratoren die andermans werk gebruiken, heel slecht knip en plak werk leveren, geld aftroggelen en daarna in het niets verdwijnen. De auteur is een hoop geld kwijt en kan het boek nog steeds niet publiceren. Maar ook van wanhopige illustratoren die werk zoeken wordt vaak misbruik gemaakt. Ze leveren veel illustraties om vervolgens nooit betaald te krijgen.

Ik vroeg haar, waarom haar eerste vraag niet was: “Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in een samenwerking. Zullen we een Zoom meeting in plannen?
Veel mensen vinden het lekker makkelijk om alles via messenger chat of email te doen. Natuurlijk, beantwoord ik kleine klusjes ook via email, niet alles hoef een enorme lange Zoom meeting te zijn. Maar zodra ik een aanvraag krijg voor een groter project, dan plan ik altijd een Zoom meeting in. Wanneer de klant in de buurt is, dan stel ik altijd voor, om het project bij een kop thee te bespreken.

Stel ik dit voor om de scammer te ontmaskeren? Want die zal nooit op camera verschijnen. Nee, ook al is het een leuke bijkomstigheid. Ik stel dit voor omdat ik van de klant zelf wil horen wat het project is, wat ze in gedachten hebben, welke uitstraling, welke techniek, hoe wordt het gebruikt, hoe wordt het verwerkt, hun ideeën en gevoel erbij. Ik luister en maak aantekeningen, terwijl de klant me alles gepassioneerd vertelt over hun project. Het schept vertrouwen bij zowel de klant als bij mij, om een normaal persoon te zien in plaats van een avatar. Op deze manier bouwen we een vertrouwensband op en ontwikkelen we een fijne werkrelatie.

Voor wat betreft de illustrator in de facebook groep? Zij heeft haar lesje geleerd en plant nu eerst een Zoom meeting in voordat ze een volgende stap doet.

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over mijn werk als illustrator of grafisch vormgever? Boek dan een vrijblijvende afspraak om jouw project te bespreken of stuur een mailtje waarin ik al je vragen kan beantwoorden.

How to catch a scammer - artikel voor illustratoren over scammers

Loading

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies". Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. De privacy verklaring kunt u hier lezen.

Sluiten