Het vormgeven van een kinderboek is een vak apart. Online drukkers zoals Amazon en Bol hebben hier speciale programma’s voor, die je kunt downloaden. Toch zit een beginner vaak met de handen in het haar. Dit is niet wat je in gedachten had, toen je een kinderboek wilde schrijven. Daarom deel ik hier een aantal tips waardoor het misschien een klein beetje makkelijker en minder stressvol voor je wordt.

Size matters
Bij het maken  van een prentenboek, is het kiezen van het formaat van het boek iets wat je al vrij snel moet gaan beslissen in verband met de illustraties die gemaakt moeten gaan worden. Wanneer je zelf publiceert bij Amazon, Ingramsparks of Bol, kun je alleen kiezen uit hun voorgestelde boekmaten. Bij een drukker kun je wel voor een eigen maat kiezen maar dan heb je wel wat meer budget nodig.

Hoe kies je het juiste formaat
Heb je geen idee wat voor formaat je moet kiezen, stap dan eens binnen bij de plaatselijke bibliotheek, op de kinderafdeling vind je tal van verschillende formaten. Pak een aantal verschillende boeken en kijk hoe het voelt, hoe het er uit ziet, hoe het in de hand ligt. De keuze hangt ook af van de leeftijdscategorie, het soort boek en het verhaal. Misschien werkt een verticaal formaat beter, met het verhaal wat je hebt geschreven dan een horizontaal formaat. Zelf ben ik altijd een groot fan van een vierkant formaat maar dat is enkel omdat een vierkant formaat voor mijn gevoel in evenwicht is, het is iets persoonlijks. Een vierkant formaat kan wel weer wegzinken in een boekenkast terwijl een horizontaal formaat juist uitsteekt.

Storyboard
Nadat je het perfecte formaat hebt gekozen, maak je een storyboard. Teken op een A4’tje 32 hokjes. Elk hokje voor een pagina. Een standaard kinderboek bestaat uit 32 pagina’s. Door gebruik te maken van een storyboard, zie je per pagina hoe tekst en illustratie eruit gaan zien op elke pagina. Dit is om te checken of het verhaal en de illustraties fijn doorlopen over de pagina’s. Wanneer je het storyboard vanaf het begint goed hebt opgezet, scheelt dat voor later enorm veel tijd en frustratie. Ook voor een illustrator.

Download hier een voorbeeld van een van 32 pagina’s.

Font keuze
Ga je daarna zelf aan de slag met de vormgeving van jouw boek, dan is de font keuze ook een belangrijk aspect om je in te verdiepen. Welk font past bij jouw boek, hoe groot moet het zijn en wat is de regelafstand? Een schreefletter leest fijner dan een schreefloze letter, maar dit geldt vooral voor leesboeken. Schreefletters zijn bijvoorbeeld: Arno Pro, Palatino Linotype, Book Antiqua, Georgia, Goudy Old Style, Adobe Garamond Pro, Bookman, Century Schoolbook. Voor een prentenboek wordt vaker een speelser font gekozen, zoals de Sassoon Primary of Tuffy Infant.

Om het verhaal goed door het boek te laten lopen zullen tekst en illustratie goed op elkaar afgestemd moeten zijn. Een goede kinderboekenillustrator weet dat de illustraties een aanvulling zijn op het verhaal en niet zo zeer een herhaling van wat de tekst zegt. Heel  belangrijk is dat de illustraties een hoge resolutie van minimaal 300dpi hebben en zijn CMYK, waardoor ze geschikt zijn voor drukwerk. Een goede boekillustrator kent deze eisen.

Laatste stap
Nu alle elementen; het verhaal, de illustraties, en de fonts bij elkaar komen, krijgt je boek eindelijk vorm. Maak voordat je alles upload naar Amazon of naar een drukker stuurt, een dummy van je boek, zodat je ziet hoe het uiteindelijke resultaat gaat worden.  Ben je helemaal tevreden? Maak twee documenten; een document voor de cover en een document voor de content. Het eindproduct zijn twee certified PDF’s met drie millimeter overvul (ook wel bleed genoemd). Je kunt het boek nu uploaden of naar de drukker sturen.

Ben je niet helemaal zeker van de stappen? Vraag mij om hulp! Ik help je graag verder met illustraties of de vormgeving van jouw kinderboek!