Wat kost…quanta costa….how much for?

Laten we het eens over de olifant in de kamer hebben. Naast de boekhouding en sales, vind ik prijsbepaling één van de moeilijkste dingen van het ondernemerschap. Natuurlijk willen we allemaal krijgen wat we verdienen. Het creatieve vak is vaak ondergewaardeerd; een beetje leuk zitten tekenen, of hier en daar op een knopje drukken en het staat. Ging het maar zo makkelijk. Het creatieve vak is hard werken, je hoofd staat nooit stil. Creativiteit kun je niet uitzetten, totdat je een deadline hebt en alles ineens stil valt daarboven. Soms kunnen ideeën in een paar uur bedacht en uitgewerkt worden, soms duurt het weken. Kunnen we al die weken doorberekenen? Natuurlijk niet.

Dus wanneer ik weer eens een DM krijg met alleen de directe vraag: ‘Wat kost dat?’, begin ik al te zuchten. Veel tijd, bloed, zweet en tranen, denk ik bij mezelf, dat is wat het kost. Ach, die tranen vallen natuurlijk wel mee. Ik hou van mijn werk, alleen niet van het zakelijke stuk. Misschien dat daarom mijn vader altijd gekscherend zei: “jij hebt geen bedrijf, jij hebt een hobby!” Waarop ik standaard antwoordde dat die hobby nog steeds de huur betaalde en voor brood op de plank zorgde. Mét beleg!

Maar goed, aan zo’n antwoord heeft niemand wat. Ook ben ik geneigd te vragen wat ze er voor willen geven, om het gedoe over prijs over te slaan. Betaal maar wat je het waard vindt. Toch voelt dat ook heel ongemakkelijk. Ik heb dat laatst zelf meegemaakt. Doordat ik na het auto-ongeluk nog steeds veel nek- en hoofdklachten had, boekte ik een afspraak bij een vriendin met een massagepraktijk. Echt, ik wilde haar gewoon netjes betalen, ondanks dat ik altijd als vriendendienst haar website heb bijgehouden wanneer ze hulp nodig had. Na de massage vroeg ik wat de kosten waren. “Betaal maar wat je het waard vond.” zei ze. Wat kan ik nou met zo’n antwoord? Daar kwam nog bij dat ik geen rekeningnummer van haar had en dat ze geen Tikkie wilde sturen. “Niks is ook goed hoor!” riep ze toen ik al aan het eind van de straat was. Omdat ik me er lang ongemakkelijk over heb gevoeld, zou ik niet snel meer vragen of ze me nog een keer wil masseren. Het was een eye-opener voor mij want ik doe nog steeds veel te veel dingen voor klanten ‘even tussen door’ zonder factuur te sturen. Er zijn klanten die zich hier ook heel ongemakkelijk bij voelen en daardoor niks meer durven te vragen.

Laten we niet te veel afdwalen, terug naar de originele vraag, wat kost nou zoiets? Er wordt ook vaak naar mijn uurtarief gevraagd. “75 euro ex btw” zeg ik dan netjes maar wat kun je hier mee? Hoe lang werk ik aan een logo, een boek, een website of een illustratie?

Laten we de illustratie als voorbeeld nemen. Ik reken 195 euro voor een kinderboek illustratie. Dat klinkt niet veel maar wanneer je gemiddeld zestien illustraties nodig hebt, kom je uit op een bedrag van 3120 euro ex btw. Dat klinkt dan ineens wel weer heel veel. Maar hoeveel tijd kost me dat nu eigenlijk?

Laten we het bij gemiddelden houden. Wanneer ik gevraagd word een boek te illustreren, dan begin ik natuurlijk met het manuscript te lezen. De auteur heeft vaak wel wat ideeën qua stijl dus met die informatie ga ik schetsen maken. Het schetsproces kan gemiddeld wel één tot twee weken duren. De schetsen, samengevoegd met de tekst stuur ik naar de auteur voor beoordeling. Soms komen daar nog correcties op wat extra tijd in beslag neemt. Zodra de schetsen akkoord zijn, ga ik elke schets omzetten in een echte illustratie. Dat neemt gemiddeld één tot twee dagen in beslag, oftewel acht tot zestien uur afhankelijk van de illustratie. Al met al ben ik dus met elke illustratie in een boek zeker 10-20 uur bezig….voor 195 euro…dat is 9,75 per uur….Denk daar maar even over na.

Ik hou van mijn werk. Echt. Maar die prijsbepaling? Het blijft een dingetje voor mij.

Hallo, kan ik je ergens mee helpen?